Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że aby żyć, musimy dostarczać pożywienia, które w najprostszym podziale składa się z trzech makroskładników tłuszczów, węglowodanów i białek. O ile tłuszcze najczęściej kojarzą się z olejami, węglowodany z pieczywem/zbożami, o tyle białka zwykle łączone są z piersią z kurczaka. Wszystko przez to, że dominującym makroskładnikiem w piersi z kurczaka są proteiny (inna nazwa dla białka). Można zatem uznać, że odżywka wysokobiałkowa jest (pewnym) odpowiednikiem piersi z kurczaka. W niej bowiem również dominującym makroskładnikiem jest białko.
Jak powstaje odżywka wysokobiałkowa Whey Protein?
W powszechnej opinii nadal dominuje niezwykle mylne pojęcie, że jest to jakiś rodzaj „chemii”. A tymczasem powstaje ona z mleka w prostych zabiegach, mających na celu filtrowanie/koncentracja tego, co w nim najcenniejsze, czyli białka. Słowo klucz to właśnie filtrowanie, gdyż aby uzyskać produkt o wysokiej koncentracji białka, filtruje się/oddziela się inne makroskładniki takie jak tłuszcze i węglowodany od protein. Etapem produkcji jest również proces suszenia. Zatem można powiedzieć, że Whey Protein jest najbardziej wartościową „częścią” mleka.
Mleko czy odżywka wysokobiałkowa Whey Protein
Należy pamiętać o tym, że mleko krowie jest idealne dla cieląt. Mleko matki, dla narodzonego człowieka. Potrzeby żywieniowe dorosłego człowieka są jednak zupełnie inne niż cieląt, czy nawet noworodków. Nadmierne spożycie głównie tłuszczów i węglowodanów może być powodem zwiększania pokładów tkanki tłuszczowej. Dodatkowo dieta wielu osób, z różnych powodów, zawiera często zbyt małą ilość białka. Co więcej, niektórzy dorośli ludzie, nawet jeśli jako dzieci pili dużo mleka krowiego, mogą mieć problem z właściwym trawieniem/przyswajaniem cukru mlecznego (węglowodany w mleku) – laktozy. Odżywki wysokobiałkowe zawierają jej znacznie mniej, a dla osób szczególnie wrażliwych przygotowuje się specjalne wersje bez laktozy lub zawierające składniki mogące zmniejszyć/zniwelować te niedogodności np.w postaci enzymów trawiennych. Tak przygotowane wersje oznaczone są jako „Lactose Free”.
Serwatka białkowa kontra białko serwatkowe (Whey Protein)
Skoro mleko krowie może nie być idealnym produktem dla osoby dorosłej, może serwatka spożywcza sprawdzi się w tej roli? Mimo podobieństw w nazwie, niestety nie! W sprzedaży można znaleźć suszoną serwatkę, jednak zawartość składników daleka jest od tego, co znajdziemy w Whey Protein. Serwatka białkowa jest produktem, który nie został poddany filtracji i nadal przeważającym składnikiem jest cukier mleczny. Jest to świetny surowiec do wyrobów cukierniczych, jednak nie ma on zastosowania w diecie sportowców oraz osób pragnących utrzymać szczupłą estetyczną budowę ciała.
Suszona serwatka w 100 g zawiera:
- 1 g tłuszczu
- 74,5 g węglowodanów
- 13 g białka
Zatem jak widzimy sproszkowana serwatka białkowa jest produktem zupełnie innym niż Whey Protein! Standardowy produkt klasy Whey Protein zawiera w 100 g proszku około:
- 6-7 g tłuszczu
- 5-8 g węglowodanów
- 75-80 g białka
Czy odżywka wysokobiałkowa Whey Protein zawiera jakieś dodatki?
Producenci, w różny sposób podchodzą do tego zagadnienia. Najczęściej celem nadrzędnym jest zapewnienie jak największej ilości białka, przy jednoczesnej minimalizacji tłuszczów i węglowodanów oraz pełni doznań smakowych. Są zatem w sprzedaży dostępne odżywki wysokobiałkowe, często o niezwykle wyszukanych smakach. Te będą zatem zawierały dodatki smakowe, aromaty i w niewielkich ilościach substancje słodzące. Dla osób, które niesłusznie odstraszać może nawet tych kilka dodatków przygotowuje się odżywki wysokobiałkowe o naturalnym smaku. Oznacza się je jako „Natural” lub „Pure”.
Dlaczego i kiedy, warto stosować Whey Protein?
Przede wszystkim Whey Protein potrafi w niezwykle efektywny sposób dostarczyć, już w jednej porcji solidną ilość białka, a należy pamiętać, że osoby aktywne fizycznie powinny spożywać go więcej każdego dnia. Wskazanie to dotyczy również osób planujących skuteczne odchudzanie oraz osób w podeszłym wieku.
W odróżnieniu jednak od tradycyjnych źródeł białka (sery, jaja, mięso, mleko, ryby, nasiona roślin strączkowych) białka zawarte w odżywce Whey Protein są bardzo szybko trawione i niezwykle lekkostrawne, dlatego najczęściej stosuje się ją zaraz po wstaniu oraz przed i/lub po treningu. W tym ostatnim okresie może jednocześnie wspierać tempo odnowy zapasów glikogenu (węglowodanów) w mięśniach, przyczyniając się do bardziej efektywnych treningów.
Na podstawie badań naukowych można stwierdzić, że suplementacja odżywką wysokobiałkową może być skutecznym sposobem na poprawę funkcjonowania organizmu, tworząc dogodne warunki do budowania i utrzymywania mięśni, redukcji tłuszczu oraz kontroli poziomu cukru we krwi.